kearnKEaRN Welzijn werkt samen met inwoners aan leefbare dorpen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Om ons werk goed te kunnen doen, willen we graag weten wat er speelt. Daarom zetten we het DorpsKompas in. Het DorpsKompas is een werkwijze die ons laat kennismaken met een dorp. We gaan op straat met mensen in gesprek, bezoeken dorpsorganisaties en sluiten het DorpsKompas af met een radio-uitzending voor en door het dorp. De afgelopen weken waren we in Suwâld. Nieuwsgierig naar onze bevindingen? Lees dan verder.

 

Hoe zijn we te werk gegaan?

In oktober en november 2018 voerden we gesprekken op straat. We proberen onze aandacht gelijk te verdelen over het dorp.Naast de gesprekken met dorpsbewoners gaan we ook bij organisaties langs die maatschappelijk actief zijn in het dorp. Zo hebben we bijvoorbeeld gesprekken gehad met de oudste bewoonster van het dorp, het Dorpsbelang en het bestuur van ‘It Pypke’.

Deze gesprekken hebben veel informatie gegeven over wat er allemaal in Suwâld gebeurt en hoe het dorp door haar inwoners wordt beleefd. Door middel van deze nieuwsbrief stellen we u op de hoogte van de laatst verkregen informatie tijdens het project het DorpsKompas. Aan het einde van het project DorpsKompas komt er een eindverslag met alle opgehaalde informatie over het dorp Suwâld. Dit verslag zal verspreid worden in Suwâld, op belangrijke ontmoetingsplaatsen zoals het dorpshuis, de school. Daarnaast ontvangt elke geïnterviewde een eigen exemplaar.

Uitnodiging It Lûd Fan…!

Het DorpsKompas wordt afgesloten met een radio-uitzending in samenwerking met RTV Kanaal 30. In die uitzending komen bijzondere dorpsverhalen aan bod, verteld door dorpsbewoners. Zo komt het dorpsbelang op bezoek, een bestuurslid van It Pypke, Suwâlders.… en nog veel meer!
Iedereen uit Suwâld is van harte uitgenodigd om de uitzending live mee te maken. De uitzending vindt plaats op donderdag 31 januari tussen 17.00 en 19.00 uur in Dorpshuis De Suderfinne. Kunt u er niet bij zijn? Geen probleem! De uitzending is te volgen via 105 en 107.8 FM

 Voor vragen over de uitzending neemt u contact op met Sandra Ordelman:
06-15172377

 

kearnWaar hebben we het over gehad?

Met de inwoners die we hebben gesproken, is ter sprake gekomen dat er starterswoningen moeten komen voor jongeren. Op die manier blijven jonge mensen in het dorp. We hebben het ook gehad over dat er kinderen zijn die hier naar school kunnen gaan. Mensen die oorspronkelijk niet uit Suwâld komen en in het dorp zijn komen wonen, voelen zich thuis in het dorp. Verder wordt aangegeven dat inwoners het belangrijk vinden dat kinderen oog hebben voor cultuur. Ook is het belangrijk een prettig dorpsleven te hebben in het dorp. De hartelijke en warme sfeer zijn bijzonder in Suwâld. De sociale controle is positief; inwoners letten op elkaar. Op straat wordt met elkaar praatje gemaakt. Ook is er gesproken over de onveiligheid van de straat Noordereind. Hier wordt vrij hard gereden, ook door inwoners zelf.

 Hoe gaat het nu verder?

KEaRN zet zich het hele jaar in voor een leefbare en vitale samenleving. Het DorpsKompas is bedoeld om ons netwerk in de dorpen uit te breiden, zodat we daar samen met de mensen aan kunnen werken. Dat betekent dat we ook na afronding van het DorpsKompas regelmatig in uw dorp te vinden zijn. U kunt altijd bij ons aankloppen, bijvoorbeeld als u ideeën heeft voor uw straat, als u iets wilt organiseren of gewoon als u een verhaal met ons wil delen.

kearn02Contactpersoon voor Suwâld
Sandra Ordelman
06-15172377
sandra.ordelman@kearn.nl